Liposuction nedir?

Liposuction vücuttaki yağ dokusunun kanüller ve vakum yardımıyla alınması işlemidir.

VASER liposuction işleminde, geleneksel liposuction’dan farklı olarak yağ dokusu önce ultrasonik dalgalar yardımıyla parçalanır ve eritilir. Bu uygulamayla yağ çekme işlemi kolaylaşır. Özellikle çok miktarda yağ alınacaksa, hasta daha önce liposuction işlemi yaptırdıysa veya sırt gibi tek başına liposuction ile şekillendirilmesi zor bölgelerde VASER liposuction önerilmektedir.

Kimler liposuction için uygundur?

Liposuction bir kilo verme işlemi değildir. Liposuction ameliyatında ideal kiloda olunmasına rağmen diyet ve sporla gitmeyen inatçı yağ birikimlerinin giderilmesi hedeflenir. Esas amaç bu işlem sonucunda vücut hatlarının düzeltilmesi ve vücudun geri kalanı ile uyumlu olacak şekilde şekillendirilmesidir. Bölgesel yağlanmalarından şikayetçi olup ideal kilosunda bulunan kişiler liposuction ameliyatı için en uygun hastalardır.

Op. Dr. Işıl Akgün Demir
– Hakkında –

Op. Dr. Işıl Akgün Demir - Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı

Liposuction Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Liposuction nerelere uygulanır?

Liposuction işleminin en sık uygulandığı bölgeler karın, bel ve basenlerdir. Sırt, diz içi, uyluk içi ve gıdı bölgelerine liposuction uygulaması da yaygın bir şekilde yapılmaktadır.

Liposuction neleri tedavi etmez?

Liposuction ameliyatı ile fazla kilolarınızdan kurtulmak mümkün değildir. Karın için yağlanma liposuction ile giderilemez. Bunun için düzenli diyet ve spor yapmanız gerekmektedir. Eğer cildinizde sarkma varsa bu sorun liposuction ile giderilemeyeceği gibi, sarkık bir bölgeye liposuction yapılması sarkıklığı daha arttırıp daha kötü bir görüntü oluşmasına neden olabilir.

Hangi liposuction yöntemi daha iyidir?

Geleneksel liposuction çoğu durumda tek başına yeterlidir. Ancak hasta daha önce liposuction yaptırmışsa, aynı seansta fazla miktarda yağ alınıp başka bir bölgeye transfer edilecekse veya sırt gibi geleneksel liposuction ile daha zor şekillendirilen bölgelerde çalışılacaksa VASER liposuction daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir.

Ameliyat öncesi dikkat edilmesi gerekenler

Her cerrahi işlem öncesinde olduğu gibi liposuction işlemi öncesinde de sigara içilmemesi ve kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi gerekmektedir. Kişinin ek hastalıkları varsa, bunların ameliyata engel bir durum oluşturup oluşturmayacağı ilgili branşın hekimine danışılmalıdır.

Liposuction ameliyatı nasıl yapılır?

Liposuction ameliyatı genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. Çeşitli bölgelerde ihtiyaç duyulan sayıda açıklan giriş deliklerinden özel bir solüsyon verilir ve sonrasında kanül yardımıyla fazla yağ dokusu emilerek dışarı çıkartılır.

Gıdı liposuction uygulaması

Çene altı bölgede fazla yağlanma tek başına liposuction ile giderilebilir. Ancak kişi bu bölgede gevşek bir cilt yapısına sahipse, bu işlemin boyun germe ile kombine edilmesi çok daha iyi bir sonuç verecektir.

Bacak liposuction uygulaması

Bacak bölgesi uygulamaları genellikle uyluk yanlarını (basenleri), üst iç uyluk bölgesini ve diz içlerini kapsamaktadır. Uyluk ön ve arka bölgelerine liposuction uygulamasından kaçınılmalıdır. Gevşek cilt yapısına sahip kişilerde bacak liposuction uygulamaları özellikle uyluk iç tarafında mümkün olduğunca sınırlı tutulmalıdır.

Kol liposuction uygulaması

Üst kol cildinin çoğu kişide sarkmaya yatkın olması sebebiyle, kol bölgesinde liposuction işlemi tek başına nadir olarak yapılmaktadır. Genellikle kol germe işleminde dokunun içini boşaltmak ve gergin yara hattı oluşmasını engellemek amacıyla kol liposuction uygulamaları yapılmaktadır.

Erkeklerde göğüs liposuction uygulaması

Erkeklerde jinekomasti tedavisi olarak göğüs bölgesine liposuction oldukça sık uygulanmaktadır. Meme dokusunun yağ dokusunda göre daha az bulunduğu durumlarda tek başına liposuction jinekomastinin düzeltilmesi için yeterli olabilir. Jinekomasti hakkında detaylı bilgi için bilgilendirmelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Liposuction ameliyatından sonra iyileşme süreci

Liposuction sonrası için boşalan dokuların geri yapışması ve ödem kontrolü için 2-3 hafta boyunca uygulama bölgesine özel olarak dizayn edilmiş korse kullanmanız gerekmektir. İşlem sonrası liposuction yapılan alanlarda yaygın ödem ve morarma görülmesi oldukça normal bir durumdur. Ödemin daha hızlı atılması ve daha iyi bir iyileşme süreci için hastalara lenfatik direnaj masajı önerilir. Nihai sonuç hakkında bir fikir sahibi olabilmeniz için en az 6-8 hafta geçmesi gereklidir. Hastalar operasyon sonrası ağrılarını ağır bir egzersiz sonrası vücutta yaygın olarak hissedilen ağrı şeklinde tariflemektedirler. İyileşme döneminde sigara içilmemesi çok önemlidir.

Liposuction risk ve komplikasyonları

Her cerrahi işlem sonrası olabileceği gibi liposuction ameliyatı sonrasında da anesteziye ait komplikasyonlar haricinde kanama (hematom), enfeksiyon veya sıvı birikimi (seroma) gelişme riski vardır. İşlemin kendisine ait risk ve komplikasyonlar arasında kontur düzensizlikleri, girintili çıkıntılı alanlar oluşması (dalgalanma), kronik ödem, asimetri, kanül giriş deliklerine ait izlerin kötü, ten renginden farklı veya kabararak iyileşmesi, cildin gevşemesi, doku ölümü (nekroz), uygulama alanında hissin azalması veya his kaybı, yağ veya kan pıhtısı atması bulunmaktadır.

Liposuction sonrası korse

Liposuction sonrası içi boşalan dokuların geri yapışması ve ödem kontrolü için 2-3 hafta boyunca uygulama bölgesine özel olarak dizayn edilmiş korse kullanmanız gerekmektir.

Liposuction sonrası ödem

İşlem sonrası liposuction yapılan alanlarda yaygın ödem ve morarma görülmesi oldukça normal bir durumdur. Nihai sonuç hakkında bir fikir sahibi olabilmeniz için en az 6-8 hafta geçmesi gereklidir. Nadiren kronik ödem gelişmesi söz konusu olabilir. Ödemin daha hızlı atılması ve daha iyi bir iyileşme süreci için hastalara lenfatik direnaj masajı önerilir.

Liposuction sonrası yara izi

Tek başına liposuction işlemi yaptırdıysanız operasyon sonucunda sadece kanül girişi için kullanılan deliklere ait izler kalacaktır. Herhangi bir iyileşme problemi yaşanmadığı takdirde bu izler iyileşme süreci tamamlandığında dikkat çekmemektedir.

Ameliyat sonrası spor

Hafif tempolu yürüyüşlere ameliyat sonrası kendinizi hazır hissettiğiniz zaman başlayabilirsiniz. 1. ayın sonunda ağır kaldırma hariç neredeyse tüm fiziksel aktivitelerinizi yapabilirsiniz. 6. hafta itibariyle tüm egzersizlere başlayabilirsiniz. Her aşamada vücudunuzu dinleyin ve sizi zorlayan ve size rahatsızlık veren hareketlerden süreden bağımsız olarak kaçının.

Ameliyat sonrası cinsel hayat

Cinsel hayata dönüş süresi fiziksel aktivitelere dönüş süresiyle aynı düşünülmelidir.

Ameliyat sonrası sigara

İyileşme döneminde ameliyatını kalitesini bozan en önemli unsurlardan biri de sigaradır. Sigara kullanımı sonucu bozulmuş kan dolaşımı, yara iyileşme problemlerine, enfeksiyonlara ve yara izi kalitesinin kötüleşmesine yol açar. İdeal olarak ameliyattan önceki ve sonraki 3 hafta boyunca sigara içilmemelidir.

Ameliyat sonrası yolculuk

Ameliyat sonrasında takip gerektiren bir durumunuz olmaması halinde seyahat etmenizde herhangi bir sakınca yoktur.

Sorunuzun Yanıtını Bulamadınız mı? O zaman bize sorun!

    © Telif Hakkı - Op. Dr. Işıl Akgün Demir - Plastik, Estetik ve Rekonstürktif Cerrahi Uzmanı 2022 - Bu web sitesinde kullanılan tüm metinler Op. Dr. Işıl Akgün Demir'e aittir. Web sitesinde kullanılan görseller lisanslıdır. İzinsiz veya kaynak göstermeden başka yerlerde kullanılamaz. ÖNEMLİ: Bu web sitesindeki içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Doktor kontrolünün ve/veya muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanması durumunda oluşabilecek her tür şikayet ve durumdan Op. Dr. Işıl Akgün Demir sorumlu tutulamaz. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.
    Web Tasarım: Simple